vineri, 8 martie 2013

Medierea pe intelesul tuturor


CE ESTE MEDIEREA?

Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.”

CINE SUNT MEDIATORII?

Mediatorii au o pregatire speciala in domeniu, fiind recunoscuti de Ministerul Justitiei. Scopul acestora este acela de a facilita comunicarea dintre partile aflate in conflict.

CE SE INTAMPLA IN TIMPUL MEDIERII?

Rolul mediatorilor este acela de a va facilita negocierea dintre parti si de a va sprijinii in solutionarea conflictului. Ei va ajuta sa vorbiti deschis despre conflictul dumneavoastra si sa gasiti o solutie reciproc convenabila, eficienta si durabila care sa satisfaca toate partile. Mediatorii au obligatia de a va explica din faza primara procedura de mediere si de a raspunde la intrebarile puse de dumneavoastra. Dupa care, fiecare participant la procedura de mediere are oportunitatea de a-si expune cazul fara a fi intrerupt. Mediatorii nu decid cu privire la cine are dreptate, nu judeca ce s-a intamplat si nu cauta vinovati. Ei ajuta participantii sa discute deschis despre problemele lor si sa-si identifice solutii viabile, eficiente, durabile. In final, mediatorii vor ajuta partile sa redacteze un acord cu privire la intelegerile la care au ajuns.

DE CE SA ALEGETI MEDIEREA?

In cadrul unui proces, solutia este impusa partilor de catre un judecator dupa administrarea probatoriului in cauza. Mediatorul nu poate sa impuna nimic partilor, ele avand de decis daca si in ce conditii este avantajoasa pentru ele o solutie amiabila. In timpul medierii, partile in conflict detin controlul. Partile in conflict iau decizii. Mediatorii nu isi impun propriile pareri sau solutii.

• MEDIERA ESTE CONFIDENTIALA

Sala in care are loc sedinta de mediere si sala in care se desfasoara un proces au putine lucruri in comun: problemele partilor nu ajung la cunostinta altor persoane intrucat medierea este confidentiala. In sala de judecata domneste formalismul, trebuiesc respectate anumite reguli procedurale stricte, cuvantul se ia intr-o anumita ordine samd. La mediere focalizarea are loc pe vointa si interesul partilor. La sedinta de mediere este permisa doar prezenta partilor si a persoanelor agreate de acestea. Sesiunile de mediere nu sunt publice si nu poate fi dezvaluit nimic din ceea ce se spune in timpul medierii. Notitele pe care mediatorul le ia in timpul discutiilor, sunt distruse in prezenta partilor la finalul procedurii de medierii.

• MEDIEREA ESTE RAPIDA SI CONVENABILA - ECONOMISESTE TIMP, BANI SI NERVI

Medierile pot fi programate in cateva zile de la solicitare. Fixarea datei si a orei la care are loc sedinta de mediere este stabilita de parti in functie de agenda acestora. In instanta, termenele de judecata sunt impuse si nu tin cont de programul partilor. Sedinta de mediere poate fi reprogramata in cazul in care partile solicita acest lucru. O sedinta de mediere poate sa fie programata la fel de usor ca orice alt tip de intalnire (de afaceri sau personala). Nu exista limita de timp pentru sedinta de mediere; majoritatea medierilor se finalizeaza dupa o singura intalnire, durata medierii putand sa oscileze intre cateva zeci de minute si cateva ore. Medierile se pot solda si cu intelegeri partiale situatie in care este posibila programarea unei alte sedinte de mediere la o data ulterioara. In acest fel, poate fi economisit timp, bani si nervi pentru stingerea conflictului.

• MEDIEREA PRESUPUNE RESPECT

Procedura de mediere se desfasoara in conditii de respect reciproc. Medierea ajuta oamenii sa isi pastreze si sa isi continue relatiile bune din trecut.

MEDIEREA FUNCTIONEAZA

Chiar daca ati incercat sa va rezolvati disputa si nu ati avut succes, incercati medierea. Mediera a ajutat in rezolvarea multor dispute dificile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu